Hejsan

Mitt namn är Matilda, jag är 22 år och jag har MRKH.

Jag tänkte berätta, för dom som vill läsa, lite om mitt liv och vad MRKH är.

När jag var runt 14/15 år så hade så gott som alla mina vänner fått sin mens. Jag kände mig utanför, alla berättade om hur jobbigt det var, men jag ville också ha mens.
Jag hörde av en kompis att hon åt p-piller och fick mer och regelbunden mens av det, och att jag kanske skulle prova det så kanske allt skulle sätta igång.

Jag gick till HC och bad om att få börja med såna piller, men dom sa där att man skulle göra en gyn-undersökning först.
Så jag bokade en tid på ungdomsmottagningen och förklarade att jag ville börja med p-piller. Hon gjorde en undersökning, men sa att allt inte stod rätt till för hon fick inte in något instrument, inte ens ett finger, och att hon skulle skicka en remiss till kvinnokliniken. 

Mamma googlade lite för att se om det stod något liknande nånstans, och hittade någongting om MRKH, men sköt bort tanken lite.

På sjukhuset så gjorde dom en undersökning och även ultraljud, men kunde inte se något just, så där skickade dom en remiss för att göra magnetröntgen, för att få lite mer svar.

Efter jag hade gjort en MR så gick det några veckor, sen fick vi komma in för att få svar på allt. 
Det visade sig då att jag inte hade någon livmoder. 

MRKH är en förkortning på Mayer Rokitansky Küster Hauser, som är namnen på dom fyra forskare som upptäckte det här syndromet.
Det betyder iallafall att man föds utan livmoder, ungefär 4500/5000 kvinnor föds med syndromet.
Det finns tre typer av MRKH, jag har typ 1, vilket innebär avsaknad av livmoder.

I den här bloggen tänkte jag skriva lite runt mitt liv och uppdatera om något spännande händer, och kanske komma i kontakt med fler MRKH-systrar.
Kram



Allmänt, MRKH | | En kommentar |
Upp